Пірнівська сільська рада
Київська область, Вишгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

09 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ ВІДЗНАЧАТИМЕТЬСЯ 210-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ГРИГОРОВИЧА ШЕВЧЕНКА

Дата: 04.03.2024 09:00
Кількість переглядів: 157

Фото без опису

Щороку 9 березня українці по всьому світу відзначають День народження Тараса Григоровича Шевченка – великого Кобзаря, видатного українського поета та художника.

Тарас Григорович народився в родині українського кріпака на території сучасної Черкаської області. Хлопчик дуже рано втратив батьків проте завдяки своїм здібностям та наполегливості йому вдалося здобути грамоти у дяка. Коли йому виповнилось 14 років, став прислуговувати в домі поміщика Енгельгардта, якому власне він і належав. Згодом, як власність свого пана Шевченко переїздить разом з ним до Петербурга.

З ранніх років демонстрував неабиякі здібності до малювання, тому отримав надзвичайну нагоду навчатися у Василя Ширяєва – художника, майстра петербурзького малярного цеху. Там він звертає на себе увагу великого художника Карла Брюллова та видатного поета Василя Жуковського, які докладають чималих зусиль, щоб звільнити талановитого українського парубка з кайданів кріпацтва.

Здобувши свободу, Т.Г. Шевченко став студентом Петербурзької академії мистецтв, де вдосконалює свої навички живопису. Одночасно вивчаючи історію, літературу та інші гуманітарні дисципліни.

Крім малювання Тарас Шевченко захоплювався поезією та сам став писати вірші та поеми. У 1840 році видав свою першу поетичну збірку зі звучною назвою «Кобзар». В той час як петербурзькі читачі були не в захваті від віршів, написаних українською мовою, на батьківщині його твори здобули величезне визнання.

В 40-х роках 19 століття Шевченко відвідував різні куточки України. На кожному кроці він зустрічав несправедливість та страждання простого люду, що спонукало його стати на спротив російському імперіалізму.

У 1846 році Шевченко долучився до так званого «Кирило-Мефодіївського братства» – організації, що ставила собі за мету перемогти чинний режим та відродити українську визвольну боротьбу. На початку 50-х років члени братства зазнали масових арештів. І Шевченко не був виключенням. Його арештували та засудили до служби рядовим в одному з Оренбурзьких корпусів. Також великому митцю заборонили малювати та писати.

Звільнення Шевченко отримав аж через 10 років, проте йому заборонили проживати на рідній землі. Та не довго прожив після заслання, 10 березня 1861 року його не стало.

Тарас Шевченко вважається видатним класиком поезії, написаної українською мовою. Найзнаменитішими його творами є «І мертвим, і живим, і ненародженним…», «Заповіт» та «Гайдамаки». Вони відомі у всьому світі та перекладені на багато різних мов. У своїх віршах автор викривав несправедливість та гноблення простого українського народу з боку Російської імперії.

Шевченко також належить до когорти відомих українських художників. Його пензлю належить декілька сотень художніх робіт та багато з них вважаються втраченими. Тарас Григорович Шевченко уособлює собою літературного пророка української нації, а його твори є невід’ємною частиною розвитку патріотичного духу у громадян нашої країни.

Могила Тараса Григоровича Шевченка знаходиться у Каневі на Чернечій горі, на Черкащині. У 1939 році тут було зведено великий пам’ятник – скульптура Тараса Григоровича. 

У свідомості кожного громадянина нашої держави Т.Г. Шевченко займає місце національного героя. Завдяки своєму життю та творчості великий митець надихав патріотів України до боротьби за правду, свободу та майбутнє нашої неньки України. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь