УВАГА! ПРОФІЛАКТИКА АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ.
Останнім часом надзвичайно зросла загроза зараженя свиней африканською чумою (АЧС) у Київській області.
Африканська чума свиней – гостра вірусна хвороба свиней, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро або навіть безсимптомно. Захворіти можуть дикі та домашні свині всіх порід та будь-якого віку в будь-яку пору року. Зараження відбувається при контакті хворих свиней або свиней вірусоносіїв зі здоровими; при згодовувані продуктів тваринного походження без термічної обробки, які містять вірус африканської чуми свиней. Хвороба також розповсюджується через мишовидних гризунів, кровосисних комах, кліщів, корм, пасовища, одяг, взуття, боєнські відходи, транспортні засоби та предмети догляду за тваринами, які забруднені виділеннями хворих тварин або вірусоносіїв.
Лікування та вакцина проти африканської чуми свиней відсутні.
У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення хворих та клінічно здорових свиней безкровним методом у радіусі 10 кілометрів від вогнища. Трупи свиней спалюють.
Основні симптоми хвороби:
- гарячка, у тварин, підвищується температура тіла до 40,5-42,0 C, важке дихання, кашель;
- втрата апетиту, блювання, синюшність шкіри на вухах, череві та п’ятачку;
- паралічі та парези кінцівок, проноси з кров’ю або закрепи;
Смертність, залежно від перебігу, може бути до 100 %.
Для людини африканська чума свиней − безпечна, але призводить до великих економічних збитків.
Заходи профілактики:
1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
4. Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень, у яких утримуються свині.
5. Обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
6. Постійно вести боротьбу з гризунами та комахами.
7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
9. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.
12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».
15. Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
16. Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин.
17. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
Пам'ятайте, лише суворе дотримання вище зазначених вимог забезпечить можливість уникнути винекнення захворювання у свиней та значних економічних збитків!