Пірнівська сільська рада
Київська область, Вишгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ковід-сертифікати, робота і свобода пересування

Дата: 12.11.2021 13:00
Кількість переглядів: 2240

Фото без описуКоронавірус поки що не припиняє свого агресивного поширення в Україні. Так, з 8 листопада до «червоної» зони увійшла ще одна область – Волинська, а з 12 листопада – Черкаська. Таким чином, уже 17 областей та столиця України – у найнебезпечнішій епідеміологічній зоні. Лише три області – Закарпатська, Кіровоградська та Тернопільська – залишились у «жовтій» зоні, решта віднесені до «помаранчевої». Станом на 10 листопада в Україні зафіксовано 23 283 нові випадки COVID-19, а кількість летальних випадків 9 і 10 листопада перевищила 800 осіб за кожну добу. На Київщині станом на 10 листопада зафіксовано 1016 випадків корона вірусу, на Вишгородщині – 120. Відповідно, в Україні посилені заходи, спрямовані на на запобігання поширенню захворювання.

У цьому плані у вигіднішому становищі – вакциновані особи, адже вони завдяки щепленню подбали і про власне здоров’я, і про формування колективного імунітету, який має стримати розповсюдження COVID-19. Наявність відповідного сертифіката їм відкриває багато дверей – і до публічних закладів, і до транспорту, та навіть на роботу.

Кого відсторонили від роботи?

Невакцинованих українців з 8 листопада відсторонюють від роботи. Щеплення, як не раз повідомлялось, повинні зробити співробітники: центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів, місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів; закладів вищої, післявузівської, професійної, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціальної освіти та закладів незалежно від типу та форми власності.

Також за повідомленням голови Нацполіції Ігоря Клименка, 405 працівників поліції по Україні відсторонено через відсутність щеплення, бо вони наражають на небезпеку інших працівників. Клименко також поінформував, що у Нацполіції на COVID-19 хворіє 2 500 осіб, а вакциновано від коронавірусу практично 95% працівників відомства.

За словами заступника міністра охорони здоров’я – Головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, працівники зазначених підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. Водночас, інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які перебували з ним в контакті та, додатково, потребує самоізоляції великої кількості колег. 

Також відповідні роз’яснення надала і Державна служба України з питань праці.

«Стаття 46 кодексу законів про працю говорить, що роботодавець може і зобов’язаний відсторонити працівника, який ухиляється чи відмовляється від профілактичного щеплення. Такий обов’язок підкріплений і суттєвим рівнем відповідальності. Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність у розмірі від 34 тис. грн до 170 тис. грн за порушення норм та положень, в тому числі і тих, які передбачені законом про захист населення від інфекційних хвороб. З цього приводу має бути виданий наказ по підприємству і доведений до відома працівника під підпис. В наказі має бути зазначено, що таке відсторонення відбувається до усунення причин, що призвели до нього. Тобто фактично до підтвердження проходження вакцинації. Згідно із законодавством таке відсторонення не підлягає оплаті на той період, на який працівник відсторонений», – розповів в.о. Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

Чи законна перевірка COVID-сертифікатів?

А співробітники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, та працівники Патрульної поліції України уже проводять перевірки наявності COVID-сертифіката або Міжнародного свідоцтва про вакцинацію, або без негативного ПЛР/антиген тесту у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби – під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків тощо.

 Заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький звернув увагу: «Всі дані про вакцинацію громадян вже є в реєстрі, який також підключений до міжнародних баз. Працівники, які перевірятимуть свідоцтва про вакцинацію, мають пересвідчитися в достовірності свідоцтва, адже відомі випадки їх підробки».

Втім, періодично у соцмережах можна побачити відео та публікації, де зазначається, що демонстрація COVID-сертифікату чи довідки про вакцинацію – це розголошення медичної таємниці. Автори таких дописів стверджують, що ніхто не може вимагати показати відповідний документ, оскільки це порушення прав громадян. Дехто навіть сперечається із правоохоронцями, екіпажем транспорту чи співробітниками громадських закладів з приводу вимоги пред’явити документ про вакцинацію.

Міністерство охорони здоров’я інформує, що відповідно до статті 39-1 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні.

Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а в документах про вакцинацію цих жодних відомостей немає. Тож правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи закон.

Вакцинація в ТРЦ

Норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у цих закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документу про щеплення.

«Водночас, чинні карантинні норми передбачають, що на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19», – зазначають у МОЗ. І нагадують, що пункти щеплень та центри масової вакцинації працюють незалежно від рівня епіднебезпеки.

«Важливо, що наразі в Україні діють карантинні правила, відповідно до яких відвідувати торговельно-розважальні центри на червоному рівні можна лише за умови 100% вакцинації проти COVID-19 або ж наявності чинного негативного тесту на COVID-19. Проте у випадку, якщо людина прийшла до центру вакцинації, що розташований саме в ТРЦ, власник бізнесу може дозволити їй зайти для отримання щеплення. У такому випадку власнику бізнесу треба точно бути впевненим, що людина пішла робити щеплення, а не гуляти по ТРЦ. Також варто переконатись, що після отримання щеплення громадянин залишив заклад. Оскільки відвідувати, до прикладу, ТРЦ, у регіонах із червоним рівнем епіднебезпеки дозволено людям із зеленими COVID-сертифікатами або негативними тестами», зауважують у Міністерстві.

І пояснюють, що, аби не порушувати чинні норми, рекомендується облаштувати додатковий вхід та вихід для тих, хто бажає вакцинуватись у закладах, доступу до яких без документу про вакцинацію або негативного тесту немає. А також перевіряти довідки про вакцинацію чи результати тестування на вході в непродовольчі магазини.

А якщо перехворів?

Згідно роз’яснення МОЗ, вітепер невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволятиме упродовж 90-ти діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись в жовтій та червоній зонах карантину.

Сертифікат про одужання формуватиметься лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифікату та надалі. Документ не згенерується, якщо діагноз COVID-19 було встановлено до появи нового типу сертифікату – тобто у 2020 році чи раніше у 2021 році. При цьому обов’язковою підставою для його генерації буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який відображатиметься в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

«Згенерувати його буде можливо в застосунку або на порталі Дія через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я. Документ буде доступним для генерації та чинним протягом 90 днів. Отримати його можна не більше двох разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19», – зазначила заступник міністра з цифрового розвитку Марія Карчевич. 

Також медики пояснюють, що всі, хто перехворів на коронавірусну хворобу, на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2, можуть безпечно вакцинуватись.

Як «легалізувати» щеплення за кордоном

Українці, які були щеплені від COVID-19 за кордоном можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію у свого сімейного лікаря. Щоб отримати цей документ, потрібно здійснити такі кроки: Зверніться до сімейного лікаря або в будь-який пункт щеплення; пред’явити лікарю офіційно завірену довідку, яка підтверджує факт отримання 1-єї чи 2-х доз вакцини, зроблених за межами України. На підставі цієї довідки лікар внесе медичний запис до електронної системи охорони здоров’я (з позначкою про дані, внесені на основі вторинного джерела), і роздрукує паперове Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (якщо було зроблено два щеплення).

У МОЗ пояснюють, що за відсутності документа, який підтверджує факт вакцинації за кордоном, лікар не зможе внести дані до електронної системи охорони здоров’я. Відтак, видати Міжнародне свідоцтво також буде неможливо. І зазначає, що згенерувати цифровий COVID-сертифікат у Дії, вакциновані за кордоном українці поки що не зможуть – оскільки, дані, внесені в ЕСОЗ з вторинного джерела не вважаються довіреними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь