Пірнівська сільська рада
Київська область, Вишгородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо зміни типу закладу загальної середньої освіти, а саме опорного загальноосвітнього навчального закладу Жукинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Пірнівської сільської ради Ви

Дата: 28.10.2021 16:14
Кількість переглядів: 1026

1. Найменування організатора громадського обговорення -  Пірнівська сільська рада.

2. Ініціатор громадського обговорення -  відділ освіти Пірнівської сільської ради.

3. Мета: врахування думки жителів Пірнівської громади щодо зміни типу закладу загальної середньої освіти, а саме опорного загальноосвітнього навчального закладу Жукинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Пірнівської сільської ради Вишгородського району Київської області; підвищення якості освітніх послуг через оптимізацію мережі закладів освіти; виконання Бюджетного кодексу України; приведення назв вищезазначених закладів освіти у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Питання створення ліцею є вимогою часу і опорний загальноосвітній навчальний заклад Жукинська загальноосвітня школа I-III ступенів повною мірою відповідає цьому, тим більше, що в закладі вже запроваджено природничо-екологічний профіль. В подальшому буде проведено роботу з вивчення потреби у впровадженні інших профілів.

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій, ліцеїв забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

На сьогодні на території Пірнівської сільської ради функціонують 5 закладів загальної середньої освіти таких типів: 3 гімназії, назви яких відповідають чинному законодавству та 2 заклади І-ІІІ ступенів, назви яких мають бути змінені з метою приведення їх у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту». Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників. 

Вартість утримання одного учня  в ЗЗСО Пірнівської сільської ради становить понад 50 000 тисяч грн. на рік. Кількість учнів на одного вчителя складає 6 дітей.

  Кількість учнів, що здобувають освіту на усіх рівнях, складає 736 учнів. Школи з нижчою фактичною наповнюваністю класів (ФНК) у порівнянні з розрахунковою (РНК) є найбільш затратними комунальними установами (у перерахунку на одного учня). Саме тому, за критерієм спроможності освітньої мережі, серед 69 громад Київської області Пірнівська освітня мережа займає 61 місце. На основі аналізу ФНК та РНК у порівнянні 1-4 класи, 5-9 класи та 10-11 класи, саме в старшій школі індекс спроможності є найнижчим. На сьогодні ці заклади освіти не відповідають вимогам щодо наповнюваності класів, яка для нашої громади  розрахована на рівні 12,5 учнів. 

 Враховуючи формульний підхід до розподілу освітньої субвенції (стаття 1032 Бюджетного кодексу України, постанови КМУ від 27.12.2017 № 1088, від 14.01.2015 № 6, лист МОН України від 26.05.2021 № 1/11-3775), значна видаткова частина бюджету Пірнівської громади буде використовуватися на покриття освітньої субвенції.

Розпорядник коштів, керуючись пунктом 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого КМУ від 28.02.2002 № 228, встановлює, що витрати повинні бути приведені у відповідність з бюджетними асигнуваннями. Для цього чисельність працівників установ, затверджених за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці. Відповідно до розрахунку кількість ставок за формулою повинна становити 103 по нормативу, а фактична кількість – 115. Різниця у ставках складає 12, в перерахунку на кошти це 2,5 млн. грн. заробітної плати, що в перспективі могли б стати коштами залишків освітньої субвенції, які можна використати на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, а саме: придбання шкільних автобусів, підручників та посібників, оснащення навчальних кабінетів, заходи, пов’язані з забезпеченням пожежної безпеки, будівництво нових туалетних приміщень, тощо. Проте надмірні витрати на утримання позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг, крім того додаткове фінансування в такому випадку буде виділено з коштів Пірнівської сільської ради, що могли б бути спрямовані на розвиток інфраструктури, співфінансування проектів тощо.

  Створення об'єднаної  громади надало жителям наших сіл широкі можливості для формування своєї унікальної та ефективної системи управління освітньою сферою, яка в кінцевому рахунку допоможе підвищити якість освітніх послуг і заощадити кошти громади.

  Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Варто також зазначити, що Пірнівська сільська рада має провадити свою діяльність лише в межах чинного законодавства. Тому відповідно до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», протокольного доручення Київської обласної державної адміністрації до 01.07.2021 р. типи та назви закладів освіти, що знаходяться на території громади, орган місцевого самоврядування зобов’язаний привести у відповідність до законів (статті 32, 35  Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу. Варто зауважити, що Пірнівська громада витрачає значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень шкіл,  хоча ці кошти громада могла б вкладати в енергоефективні заходи та спрямовувати на проекти розвитку, на  придбання сучасного обладнання для навчальних кабінетів у ті школи,  де використання їх буде ефективним, або ж витратити їх на ремонт доріг, облаштування вуличного освітлення, провести заходи з благоустрою.

Ті батьки, які турбуються  за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають можливість навчатися в освітніх закладах, де їх діти зможуть здобути якісні знання в комфортних сучасних умовах.

 Якщо в селі залишається настільки мало дітей, що школа стає категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою чи місцевим керівництвом. Це закономірні процеси, які існують в усьому світі і в Україні зокрема.

  Але від цього не повинні страждати ваші діти.  Вони не повинні ні в чому уступати своїм  ровесникам та мати добрий старт для дорослого життя. І тоді уродженці села зможуть продовжити добрі традиції своїх відомих  земляків, які прославили рідний край своїми досягненнями та звершеннями.

Зауваження та пропозиції учасників громадського обговорення просимо подавати до 30 серпня 2022 року у письмовій формі на електронну адресу osvitapirnove@gmail.com, чи поштову адресу: відділ освіти Пірнівської сільської ради, 07360, вул. Соборна, 14, с. Лебедівка, Вишгородський район, Київська область.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Пономаренко Оксана Григорівна – начальник відділу освіти Пірнівської сільської ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь