Пірнівська сільська рада
Київська область, Вишгородський район
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЯК НЕ ОТРУЇТИСЬ ГРИБАМИ?

Дата: 13.10.2021 12:01
Кількість переглядів: 20

Надуємо поради, які можуть допомогти у ситуаціях, пов’язаних зі збором і заготівлею грибів.

1. Уникайте стихійних ринків, купуите гриби у відведених для іх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих ринках);
2. Збираийте і купуийте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

3. Не збирайте гриби:

 

  • якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх
  • смітниках, в хімічно і радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндровою ніжкою, в основі яких є потовщення, оточене оболонкою;
  • з пошкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або покриті слизом;

4. Ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них ( «шампіньиони» в яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору).

5. Не порівнюйте зібрані або придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
6. Не пробуйте сирі гриби на смак.
7. Ще раз перевірте гриби, особливо ті, які збирали діти. Всі сумнівні треба викинути. Нижню частину ніжки гриба, яка забруднена землею, викидайте. Гриби промиийте, у маслюків і мокриць зніміть з капелюшка слизьку плівку.
8. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута:

  • спочатку іх треба кип’ятити 7-10 хвилин у воді, першй відвар необхідно злити. Лише після цього гриби можна варити або смажити.

  • обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління (грузді, маховики та інші, які містять молочниий сік ) так ви позбудетесь гірких речовин, які подразнюють слизову оболонку шлунка. 

9. У жодному випадку не пригощаийте грибами дітей, літніх людей і вагітних жінок.

10. Гриби зеленушка, синяк-дубовик і деякі інші містять отруи?ні речовини, які в шлунку не розчиняються. При взаємодіії з алкоголем отрута розчиняється і викликає бурхливе отруєння.

11. Значна кількість грибів, які дотепер вважалися їстівними, містять мікро дози отруийних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтись.

12. Строго дотримуйтесь правил консервації грибів. Неправильно консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання ботулізм.

Симптоми отруєння грибами:

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль в животі пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку і стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Перша допомога при отруєнні грибами:

  • при отруєнні грибами негайно викличте «Швидку допомогу»;
  • одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промиийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, потім натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, приийміть активоване вугілля (5-12 пігулок залежно від маси тіла);
  • після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцниий чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовій баланс; 

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- вживати будь-які ліки і їжу, а тим більше алкогольні напоії, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів в кишечнику.

- займатися будь-якими видами самолікування, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Інформаціяні матеріали: 

- Рекомендації щодо збирання та приготування грибів.

- Пам'ятка їстівні та отруйні гриби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь