Пірнівська сільська рада
Київська область, Вишгородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

22 вересня 1943 р. - день визволення Жукина від німецько-фашистських загарбників.

Дата: 22.09.2021 16:34
Кількість переглядів: 808

Фото без описуСьогодні вшановували пам’ять тих, хто не повернувся з тієї страшної війни з покладанням квітів на меморіалі скорботи загиблим жителям села та воїнам у Другій світовій війні та по вул. Турчинська біля пам'ятника спаленим в роки німецької окупації дітей та дорослих жителів с. Жукин.
 
11 вересня 1941 року село Жукин було окуповано німецько-фашистськими військами. Для боротьби із завойовниками створено партизанський загін "Перемога", який очолили брати Науменки. Начальником штабу був М. Ф. Гриценко.
 
З півночі від Жукина — з 26 серпня по 30 вересня 1943 року здійснювалася Чернігівсько-Прип'ятська операція. 13 армія силами 28-го стрілецького корпусу 19 вересня на півночі (на південь від Чернігова) форсувала Десну, з південного заходу оточила й зайняла Чернігів, а уже 22 вересня підійшла до Дніпра і з ходу форсувала його в районі Прип'яті. У селі Тарасовичі знаходився штаб 75-ї гвардійської стрілецької дивізії, яка 23 вересня 1943 року форсувала Дніпро і захопила плацдарм на правому березі в районі сіл Ясногородка та Глібівка. Під час боїв на плацдармі у Тарасовичах розташовувався 585-й (80) медико-санітарний батальйон 75-ї гвардійської стрілецької дивізії і було багато поховань воїнів, що померли від тяжких поранень.
 
На південь від Жукина — широко відома операція з форсування Дніпра на Лютізькому плацдармі бойових дій. У ніч на 27 вересня 1943 р. біля Сваром'я першими переправлялися бійці 2-го батальйону 842-го стрілецького полку.
 
З повідомлення «Совінформбюро» від 24.09.1943 р.: «На Киевском направлении наши войска заняли свыше 50 населенных пунктов, в том числе город Борисполь, районный центр Киевской области Высшая Дубечня и крупные населенные пункты Низшая Дубечня, Пуховка, Мартусовка, Иваньково, Глубокое, Рогозов, Люборцы, Сошников, Ковалин, Дмитровка, Крапивна, Чапаевка».
 
За мужність і відвагу, проявлені на фронтах Великої Вітчизняної війни, 143 жителі села нагороджені орденами та медалями.
 
Сьогодні, 22 вересня, за участі вчителів та учнів ОЗНЗ Жукинська ЗОШ І-ІІІ ступенів та за сприяння Пірнівського сільського голови Сергія Книжникова були покладені квіти. Були присутні староста Олена Охай, депутат Пірнівської сільської ради Оксана Лапун, керівник сектору культури, спорту, туризму та комунікацій Микола Горовий, керівник УСЗН Тетяна Матвійчук та радник з юридичних питань Сергій Руппа.
 
Вічна і світла пам’ять тим, хто не повернувся з тієї страшної війни. Низький уклін усім ветеранам.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
 
Фото без опису
 
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь